duminică, 22 martie 2015

Criterii alegere televizor

Care sunt criteriile dupa care ar trebui sa ne ghidam atunci cand cumparam un televizor? Ei bine, nu exista un standard deoarece fiecare dintre noi are alte dorinte de la un televizor, de aceea vom analiza aceste criterii din mai multe perspective.

Criterii pe scurt:
  • Imagine cat mai calitativa, naturala - pentru iubitorii de filme
  • Platforma SmartTV bine dezvoltata - pentru iubitorii de tehnologie
  • Panou pe minim 100Hz
  • Rezolutie Full HD
Iubitorul de filme (cinefilul). Daca te regasesti in aceasta categorie probabil cauti un televizor care sa iti ofere o calitatea a imaginii cat mai buna. Marea majoritate a televizoarelor ofera o imagine acceptabila dar pentru cineva cu un ochi format observa ca aceasta imagine difera de la brand la brand ba chiar si intre modelele aceluiasi brand.
Cum ne dam seama daca un televizor are o imagine buna? Simplu, privindu-l! Imaginile demo care ruleaza deobicei in magazine arata in general maximul la care pot ajunge acele televizoare, trebuie doar sa ii observam culorile pentru a fi cat mai aproape de realitate. Criteriul principal in alegerea imaginii este procesorul de imagine, cu cat acesta este mai dezvoltat cu atat o sa aveti o imagine mai calitativa. 
 
Un alt lucru pe care am putea sa-l luam in considerare cand alegem un TV din punct de vedere al imaginii ar fi frecventa panoului pe care acesta ruleza. De multe ori vedem modele si cu 1000 Hz sau 800Hz, dar foarte putini stiu ca defapt ele au la baza au un panou de 50Hz sau 100Hz, restul pana la 800Hz sau 1000Hz sunt creati virtual si rare ori ajung la acest nivel. Pentru a va putea bucura de o imagine clara si lina pe posturile TV din tara noastra avem nevoie de minim 100Hz dar pentru filme rulate de pe stick sau un media player avem nevoie de cel putin 200Hz.

La ora actuala brandurile care ofera o calitate a imaginii foarte buna sunt.
  1. Sony
  2. Philips
  3. Sharp
O recomandare pentru diagonala de 32” ar fi KDL32W705B iar pentru diagonala de 40” KDL40W605B. Ambele cu un procesor de imagine foarte bine dezvoltat, cu un panou de baza de 100Hz care poate ajunge pana la maxim 200Hz.

Iubitorul de tehnologie (high tech). Cine se regaseste in aceasta in aceasta categorie sigur isi doreste un Smart TV la care sa poata conecta o tastatura cu touchpad si care sa aibe acces la sute de aplicatii.
In momentul in care ne alegem un Smart TV trebuie sa luam in considerare in primul rand sa fie un Smart complet, adica sa aibe WiFi integrat pentru a ne putea conecta la internet fara a mai trage un cablu in plus, apoi trebuie sa ne uitma la rapiditatea prin care acesta poate naviga. Multe televizoare au procesoare dual-core sau quad-core dar acest lucru de multe ori este irelevant deoarece nici un producator nu precizeaza frecventa pe care acestea ruleaza si din pacate nici nu avem cum sa testam daca producatorul chiar a implementat un procesor quad-core pe acel televizor.

Cele mai bine dezvoltate platforme smart pentru tara noastra, sunt:
  1. Samsung
  2. LG
  3. Sony
Toate cele trei platforme au sute de aplicatii accesibile, pot suporta o telecomanda smart, care de multe ori o regasim chiar in pachetul televizorului.

Filme Online pe TV? Din pacate inca, nu! Nu toate televizoarele smart pot reda filme online din cauza memoriei cache foarte mica.

Exista totusi si cativa factori generali pe care trebuie sa ii luam in considerare, cum ar fi rezolutia televizorului. HD sau Full HD? Dupa cum am explicat si in alt articol HD este recomandat pentru diagonale de maxim 32” dar nu mai mari, in cazul in care doriti un televior mai mare este recomandata o rezolutie Full HD. Un alt factor este sa aibe CI+ si tuner digital [DVB-T (terestru), DVB-C (cablu), DVB-S (satelit)].

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu