sâmbătă, 25 aprilie 2015

Criterii alegere frigider, combina frigorifica

Dupa ce v-ati decis asupra volumului necesar la compartimentul frigider, respectiv congelator, eventual culoarea dorita, urmatorul pas este sa optati fie pentru frigider, fie pentru congelator. Daca nu tineti foarte multe alimente la congelator si doriti un compartiment frigider mai mare, este bine sa optati pentru frigider, in detrimentul combinei frigorifice. Mai multe detalii puteti citi in articolul Diferenta dintre frigider si combina frigorifica.

Al doilea criteriu este dat de sistemul de racire, daca optati pentru un static, denumit comercial Dezghetare automata sau dinamic, denumit No Frost. Sistemul de dezghetare automata cu ventilatie pastreaza cel mai bine umiditatea alimentelor, fiind cel mai bun sistem de racire, atunci cand vorbim de compartimentul frigider si cand acesta nu depaseste 230-250 de litri, iar pentru congelator sistemul dinamic No Frost. In general un sistem hibrid, mix de racire se gaseste relativ greu si este in general destul de scump, fiind foarte putini producatori care fac astfel de aparate frigorifice, printre care Liebherr, Bosch, Siemens, Electrolux, AEG. Pentru mai multe detalii privind sistemele de racire puteti citi articolul Diferenta intre dezghetare automata si No Frost.
Cel de-al treilea criteriu este dat de clasa de climatizare. Aceasta influienteaza major comportamentul instalatiei frigorifice, intrucat presiunea de izobutan R600A depinde de temperatura mediului ambiental, cea mai buna clasa de climatizare fiind SN-T. Pentru mai informatii privind limitele de functionare in functie de temperatura ambientala puteti citi in articolul Clasa de climatizare la aparatele frigorifice.

Cel de-al patrulea criteriu este dat de modul de compartimentare si posibilitatile pe care un aparat frigorific le asigura utilizatorului. Spre exemplu, este recomandabil sa aveti posibilitati cat mai mare de pozitionare a rafturilor pe verticala, este recomandabil sa aveti un compartiment de 0 grade la compartimentul frigider, daca doriti un frigider, in cazul combinei frigorifice fiind de evitat, intrucat acest compartiment ocupa mult loc si va ramane mai putin spatiu pentru celelalte alimente, sertarele la congelator sa fie dintr-un plastic rezistent si sa aiba si un sertar mai mare, pentru alimente mai voluminoase, eventual dispensor pentru apa, daca aveti nevoie de asa ceva.

Ultimul criteriu este dat de clasa energetica, desi un aparat frigorific consuma foarte putin si economia este foarte mica, spre exemplu de la un aparat clasa A la unul A+++, volum total 350 de litri, economia pe an este de 30kW, adica 18 lei.  Am realizat un top al celor mai bune combine frigorifice top pe care-l puteti citi in articolul Cea mai buna combina frigorifica.

3 comentarii:

  1. Care este cea mai buna combina frigorifica din lume?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cea mai buna combina din lume29 ianuarie 2016 la 15:27

      Cel mai bun producator de aparate frigorifice casnice din lume este Liebherr

      Ștergere
  2. Dezghetare automata sau no frost29 ianuarie 2016 la 15:13

    Este mai buna dezghetarea automata sau No Frost

    RăspundețiȘtergere