Daca in trecut alegerea unui monitor era destul de simpla, in functie de buget si diagonala, in ziua de astazi exista zeci de produse din care putem sa alegem, fiecare cu avantaje si dezavantaje. In acest ghid, voi vorbi despre criteriile de baza in alegerea unui monitor: tipul ecranului, diagonala, rezolutia, unghiurile de vizibilitate, rata de refresh si timpul de raspuns.
Panoul ecranului poate fi de 4 tipuri: TN, IPS, VA sau PLS, in functie de producator si
pret, fiecare oferind avantaje si dezavantaje. In continuare, cateva cuvinte despre fiecare.
TN (Twisted Nematic) este cel mai banal tip de panou gasit pe piata in momentul de fata. Avantajele sale sunt costurile scazute de productie, precum si timpul de raspuns mic, ce il fac, in teorie, mai ok pentru jocuri, in special intr-o implementare profesionala, cu peste 120Hz rata de refresh. Ca minusuri, mentionam unghiurile de vizualizare slabe si o reproducere inexacta a culorilor, nefiind potrivit pentru grafica sau pur si simplu pentru cei care doresc o imagine cat mai buna.
IPS (In-Plane Switching) este un tip de panou mult mai calitativ, dar cu un cost de productie mai mare. Avantajele, spre deosebire de TN, sunt o reproducere mult mai exacta a culorilor si unghiuri de vizualizare mult mai largi, ce asigura o imagine mai clara si culori redate mai natural. Dezavantajele ar fi timpul de raspuns ceva mai mare si nivelul de negru mai scazut, desi monitoarele IPS de generatie noua au redus drastic aceste probleme, fiind acum foarte ok si pentru jocuri.
VA (Vertical Alignment) este un alt tip de panou destinat unei imagini cat mai bune. Practic, calitatea imaginii se situeaza intre cea oferita de un TN si un IPS, culorile fiind redate coresc, iar unghiurile de vizualizare fiind similare unui monitor IPS. Avantajul il constituie nivelul de negru mai profund spre deosebire de IPS, insa pierd in fata acestuia la calitatea imaginii finale oferite.
PLS (Plane to Line Switching) a fost introdus de Samsung ca raspuns pentru IPS. Din punct de vedere al calitatii imaginii, se comporta intocmai ca un IPS, redand culorile natural si oferind unghiuri largi de vizualizare. Practic, PLS-ul poate fi condiderat un IPS produs de o alta companie, sub o alta denumire.
Dupa ce am terminat cu cele 4 tipuri de ecrane, ajungem la problema diagonalei si a rezolutiei. Practic, diagonala aleasa tine de fiecare, in functie de marimea dorita pentru ecran. In functie de diagonala, ar fi indicat sa se tina cont si de o rezolutie. Astfel, pentru un monitor sub 20", este ok si o rezolutie HD, de 1366x768 pixeli. Pentru un monitor intre 21.5" si 25", o rezolutie Full HD, 1920x1080p, este ok. Pentru un monitor mai mare de 25", recomand o rezolutie de 2160x1440 pixeli, pentru ca imaginea sa fie cat mai clara.
Unghiurile de vizibilitate reprezinta practic unghiurile din care poate fi privit monitorul fara a fi afectata culoarea. In cazul TN, unghiurile medii sunt de 170/160 grade, pe orizontala, repectiv verticala. In cazul IPS / VA / PLS, unghiuri sunt de 178/178 grade. Desi la prima vedere diferentele par mici, in realitate, in cazul unui TN, daca privim imaginea putin de sub / de deasupra monitorului sau din lateral, deja calitatea s-a pierdut. In cazului unui IPS / VA /PLS, culorile se pastreaza indiferent din pozitia privita. Aveti in filmuletul de mai jos o comparatie intre un monitor IPS, in partea stanga, si unul TN, in partea dreapta:
Rata de refresh este reprezentata de numarul de Hz folosit pentru reimprospatarea imaginii. Cu cat mai mare, cu atat este mai bine sau, cel putin, in teorie. In practica, un monitor cu 60Hz rata de refresh este suficient pentru utilizatorul de zi cu zi. O rata de refresh mai mare, de 120Hz sau 144Hz, este indicata pentru gamerii profesionisti, care doresc cat mai multe FPS-uri intr-un joc. Capcana la acest lucru este ca aveti nevoie si de o placa video capabila sa sustina 120 / 144 FPS stabil in joc, daca doriti performanta maxima. Altfel, daca nu aveti cei 120 / 144 FPS necesari, ati platit in plus pentru acel monitor, pentru ca nu-l folositi la capacitate maxima.
Am pastrat la urma timpul de raspuns pentru ca este, de cele mai multe ori, o unealta de marketing si nu indica performanta reala ale unui monitor. Producatorii ofera de regula timpul de raspuns GTG (sau timpul petrecut intre doua nuante de gri). Totusi, pe noi, ca si consumatori, ne interesea timpul BTB sau BWB (trecerea de la negru la negru sau negru - alb - negru). In general, timpul de raspuns BTB pentru monitoarele TN este de 10-12ms , pentru IPS / PLS in jur de 14-16ms, iar pentru VA in jur de 12-14ms. Practic, diferentele sunt prea mici pentru a putea fi remarcate de ochiul uman, un monitor IPS cu 8ms timp de raspuns fiind la fel de bun in jocuri ca un monitor TN cu 5ms spre exemplu, dar oferind o calitate a imaginii mult mai buna. Singura exceptie este in cazul monitoarele concepute special pentru jocuri, dar acolo diferenta o face mult mai mult rata de refresh de care am discutat mai sus, decat timpul de raspuns propriu-zis.
Asadar, tragand o linie, in alegerea unui monitor de uitam in primul rand la panoul folosit, care este de preferat sa fie IPS, VA sau PLS, apoi verificam diagonala si rezolutia pentru a fi cele dorite, urmand ca apoi sa ne uitam dupa timpul de raspuns si rata de refresh. Evident, un cuvant important il au si bugetul si design-ul monitorului, dar acest lucru e subiectiv si tine de fiecare cumparator in parte.
Vai! Ce mult greseste paragraful urmator:
RăspundețiȘtergere"VA (Vertical Alignment) este un alt tip de panou destinat unei imagini cat mai bune. Practic, calitatea imaginii se situeaza intre cea oferita de un TN si un IPS, culorile fiind redate coresc, iar unghiurile de vizualizare fiind similare unui monitor IPS. Avantajul il constituie nivelul de negru mai profund spre deosebire de IPS, insa pierd in fata acestuia la calitatea imaginii finale oferite."
Care sunt elementele pentru care VA pierde la calitatea imaginii in fata IPS? Variantele moderne de VA sunt net superioare panelurilor IPS, ideea ca ar fi inferioare vine din vremuri de acum 10 ani, cand inca erau in dezvoltare. VA are contrast mare, culori vii. In comparatie, orice IPS o sa aiba imaginea spalacita, cu negrul doar un gri mai inchis, extrem de deranjant cand te uiti la filme, mai ales seara.