Se intampla destul de des ca un aparat frigorific cum ar fi lada sau congelatorul sa se opreasca brusc, fara ca acesta sau aceasta sa se strice. Motivul este dat de temperatura prea scazuta din incaperea in care este amplasat. Cum poti evita acest lucru, in momentul in care te decizi sa cumperi o lada frigorifica sau un congelator pe care stii ca urmeaza sa-l amplasezi intr-o incapere in care, pe perioada iernii temperatura nu este constanta si scade destul de mult?!...
De cele mai multe ori, atunci cand cumperi o lada frigorifica sau un congelator, te uiti in primul rand la consumul de energie electrica. In general un consum de energie electrica mai mic inseamna un compresor de putere nominala mai mica, in general de sub 800 W, un compresor cu performante tehnice medii sau reduse, tocmai pentru a consuma mai putin. Acum, nu sunt adeptul in a cumpara un aparat frigorific care sa consume mult. Eu as alege o lada frigorifica care sa fie in clasa A de eficienta energetica, dar care sa aiba cateva caracterisitici in plus, pe langa cele comerciale, care va sunt aruncate in ochi in eticheta de produs. Asadar, la ce este bine sa te uiti, atunci cand vrei sa cumperi o lada frigorifica sau un congelator pe care urmeaza sa-l amplasezi intr-o incapere cu temperatura joasa?! :
Clasa de climatizare
Aceasta clasa de climatizare este esentiala in acest caz. Daca spre exemplu stii ca in incapere sunt temperaturi scazute, trebuie sa te orientezi catre un aparat frigorific care sa aiba clasa inferioara de climatiza SN (adica SubNormal). Clasa de climatizare reflecta autonomia de functionare a aparatului frigorific in conditii extreme de temperatura ambientala. Cea mai buna clasa de climatizare pentru aparatele frigorifice casnice este SN-T, ceea ce inseamna SubNormal - Tropical, iar tradus in temperatura ambientala in care poate functiona un aparat frigorific casnic, inseamna 10 grade Celsius- 44 grade Celsius; sub sau peste aceasta plaja de temperatura fiind imposibil ca un aparat frigorific sa functioneze. Asadar, daca ai o incapere in care ai sub 10 grade Celsius sau peste 44 de grade Celsius, aparatul frigorific nu poate functiona. Am mai intalnit persoane care spun ca functioneaza, insa acest lucru se poate justifica prin faptul ca atunci cand spre exemplu temperatura scade de la 10-11 grade Celsius, la un 7-8 grade Celsius sau mai jos, compresorul fiind pornit, pastreaza o temperatura inertiala suficienta astfel incat sa poata continua sa functioneze, insa dupa o perioada, tot se va opri.
Capacitatea de congelare
In general o clasa de climatizare buna inseamna si o instalatie frigorifica buna si prin urmare acest lucru se va reflecta si in capacitatea de congelare. Eu recomand lazi si congelatoare care au cel putin 8kg la 24 de ore capacitate de congelare.
In concluzie, daca aveti de amplasat o lada frigorifica sau un congelator in incaperi in care exista temperaturi scazute, aveti in vedere sa cumparati un aparat frigorific cu clasa de climatizare SN, iar temperatura sa nu scada decat intamplator, sub 10 grade Celsius. In situatia in care aceasta temperatura va scadea, aparatul frigorific se va opri din functionare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu