marți, 24 martie 2015

Aspiratoare cu putere mare

Incepand cu septembrie 2014, Uniunea Europeana a reglementat puterea maxim consumata a unui aspirator la 1600W si totodata a introdus obligativitatea existentei unei fise energetice cu informatii detaliate privind eficienta si performantele aspiratoarelor. Desi s-a creat o panica sau chiar isterie pentru multi utilizatori care au dat iama in magazine pentru a prinde ultimul aspirator de 2400 W, considerand ca nu vor mai avea oportunitatea de a avea un aspitator care sa traga bine, le spunem de la bun inceput ca s-au inselat. Practic aceasta reglementare ii obliga pe producatori sa creasca randamentul aspiratoarelor si acum unele modele de varf au putere asemanatoare cu un aspirator vechi de 2400W, diferenta fiind ca cele noi consuma 600 sau 750W.


In primul rand, in functie de producator, trebuie stiut ca vechile aspiratoare aveau la aceeasi putere consumata, eficiente de aspirare diferite, cele mai mari fiind puterile de absortie de 500W, pentru aspiratoarele casnice.

Modelele noi de aspiratoare au acum fise energetice care pe langa eficienta energetica informeaza utilizatorul si cu eficienta de aspirare pe suprafere dure, netede, respectiv pachet si gresie, in partea dreapta a etichetei si pentru covoare si mochete in partea stanga. Atentie, standardele sunt foarte ridicate, in special pentru covoare si mochete, un aspirator avand clasa de eficienta de aspirare pe mocheta C , fiind unul relativ bun si recomandabil.

Nici emisiile de praf nu sunt neglijate, insa majoritatea producatorilor mari folosesc sisteme de filtrare HEPA sau EPA si prin urmare au clasa de eficienta A, unul din clasa B sau mai inferior decat B fiind nerecomandabil.

O alta tendinta a producatorilor de aspiratoare este producerea unor aspiratoare fara saci textili, modelele noi avand doar saci de hartie, recomandarea noastra fiind ca atunci cand va hotarati sa achizitionati un aspirator sa verificati si costurile sacilor. Acestea pot varia extrem de mult, producatori precum Miele, Bosch, avand preturi la consumabile cu pana la trei ori mai mari decat Philips sau Electrolux, celebrii de acum S-bag.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu