marți, 24 martie 2015

Diferenta dintre autocuratarea catalitica si piroliza

Din ce in ce mai multe cuptoare electrice incorporabile au autocuratare. Diferentele insa intre ele sunt mari, la fel ca si preturile, acestea variind de la 1000 pana la 8000 de lei. Tipul de autocuratare influienteaza si el pretul si de aceea vom trece rezumativ prin toate sistemele de autocuratare, astfel incat sa luati cea mai buna decizie atunci cand achizitionati un cuptor.
Pe piata exista 3 sisteme de autocuratare, bazate pe doua procese fizico-chimice, respectiv cataliza si piroliza. 

Piroliza este cel mai eficient sistem de autocuratare, practic este singurul sistem 100% adevarat de autocuratare, mizeriile si impuritatile fiind arse la temperaturi de cca 400 de grade Celsius. Ce este totodata important, atunci cand vorbim de autocuratare este dat de necesitatea sau nu a unor consumabile, in cazul pirolizei nefiind nevoie de niciun fel de consumabil sau tratament special. Autocuratarea pirolitica se face la intervale pe care le doreste utilizatorul sau la modelele hi end o recomanda automat cuptorul. Si totodata este important de stiut ca piroliza curata pe intreaga suprafata a cuptorului.

Cataliza are doua sisteme de autocuratare. Unul bazat pe vapori de apa, utilizatorul trebuind sa puna cca 300ml de apa in tava si sa apese butonul special de autocuratare. Aici mentionam faptul ca dintre toate sistemele de autocuratare acesta este cel mai ineficient, la sfarsitul programului utilizatorul trebuind sa intervina cu o laveta sa curete, mizeria oarecum inmuiata.

Al doilea sistem catalitic este cu pereti catalitici. Acestia sunt porosi si la temperaturi mai mari de 140 de grade au proprietatea de a desprinde toate impuritatile. Acest proces se intampla automat, chiar in timpul prepararii alimentelor, ceea ce este diferit fata de primele doua sisteme mai sus prezentate si are ca principal avantaj faptul ca autocuratarea se intampla doar pe acesti pereti, restul peretilor, inclusiv rosturile trebuind curatati manual. Un alt mare dezavantaj este dat de faptul ca acesti pereti sunt consumabili, durata lor medie de viata fiind de 3, 4 ani, dupa care se sparg la propriu in zonele in care se acumuleaza impuritati cel mai des si trebuiesc inlocuiti. Costul unui astfel de perete variaza in functie de producator intre 80 si 150 de lei si deci practic un utilizator trebuie sa prevada in medie 3-400 de lei o data la 4 ani, costuri pentru consumabile.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu