luni, 30 martie 2015

Ce inseamna DVB-T, DVB-S si DVB-C?

Pentru a afla ce inseamna DVB-T, DVB-S sau DVB-C trebuie intelesi mai intai cativa termeni. In primul rand trebuie sa aflam ce inseamna DVB.

DVB este prescurtarea pentru Digital Video Broadcasting, sau pe romaneste, DVB inseamna semnal digital. (Televiziune digitala)

Bun, acum ca am aflat ce inseamna DVB banuiesc ca va intrebati de la ce vine T,S sau C? Am sa le luam pe rand si o sa le explicam pas cu pas.


DVB-T sau Digital Video Broadcasting - Terrestrial se foloseste pentru transmiterea televiziunii digitale terestre. Poarta aceasta denumire de „terestra” deoarece antenele de emisie sunt montate pe cladiri.

DVB-S sau Digital Video Broadcast - Satellite este standardul pentru transmiterea televiziunii digitale prin satelit.

DVB-C sau Digital Video Broadcast - Cable este folosit pentru transmiterea televiziunii digitale prin cablu.

De multe ori intalnim si DVB-T2. DVB-C2 sau DVB-S2, asta inseamna ca are doua astfel de tunere? Raspunsul este, NU!

DVB-T2/C2/S2 sunt tehnologii diferite, deci, tunere diferite. Acestea reprezinta cea de a doua generatie DVB. De exemplu DVB-T2 este bazat pe aceleasi principii ca si DVB-T doar ca DVB-T2 ofera o rata de transfer a informatiei mult mai mare. DVB-C2 ar trebui sa fie cu 30% mai eficient fata de predecesorul sau iar DVB-S2 ofera o securitate mult mai buna, prin codificare, fata de DVB-S.

La ce va ajuta acest DVB? Atata timp cat aveti acest tuner digital o sa prindeti si posturile TV digitale, din ce in ce mai multe la numar. Televiziunea digitala este mult mai calitativa fata de cea analogica, clasica.

Cea mai mare parte a transmisiei digitale din tara noastra se face folosind DVB prima generatie.

Am sa mai raspund la o intrebare pe care o primesc foarte des. ,,Daca televizorul meu are tuner digital mai am nevoie de cardul CI+ sau receiver, mediabox, pentru a prinde posturile digitale?". Raspunsul este urmatorul: Nu, nu veti mai avea nevoie de acestea pentru a prinde posturile digitale dar o sa prindeti doar pachetul de baza. In general distribuitorul de televiziune prin cardul CI+ sau receiverul/mediabox-ul pe care vi la dat este in primul rand pentru televiziunea digitala si in al doilea rand pentru decriptarea anumitor posturi TV din abonamentul dvs, in general este vorba despre acele posturi TV cu plata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu