sâmbătă, 11 aprilie 2015

Ce inseamna rata de refresh la televizor

Rata de refresh poarta diferite denumiri in functie de brand, aceasta poate fi recunoscuta foarte rapid in specificatile televizoarelor dupa terminatia Hz (hertzi). Astfel, cei de la Sony folosesc denumirea de MotionFlow pentru a exprima notiunea de rata de refresh, cei de la Samsung o numesc Clear Motion Rate. Philips are denumirea de Perfect Motion Rate iar cei de la LG folosesc, simplu, MCI.

Rata de refresh este exprimata deobicei in Hz (hertzi), aceasta reprezinta numarul de cadre pe secunda pe care televizorul le poate afisa. Un hertz
este egal cu 1 cadru. Exemplu: 100Hz = 100 cadre p/s.

Fiecare televizor poate diferi in ceea ce priveste rata de refresh pe care o are, astfel, un televizor poate avea de la 50Hz pana la 1300Hz (aceasta este cea mai mare valoare pe care am intalnit-o pana acum). Ceea ce nu stie foarte multa lume este faptul ca, ceea ce vedem in specificatii, de multe ori este rata de refresh maxima la care televizorul poate ajunge. La ora actuala pe piata se fabrica panouri de 50Hz si de 100Hz, practic, orice televizor poate afisa defapt maxim 50 sau 100 de cadre pe secunda, iar diferenta, de exemplu, pana la 1300, este realizata de catre procesorul televizorului, practic, procesorul creaza cadre virtuale pentru a umple golurile. Trebuie sa stiti ca, in general, orice televizor care are 100Hz are la baza un panou de 50Hz iar orice televizor care are peste 200Hz are la baza un panou de 100Hz.
La ce ajuta aceasta rata de refresh? Din pacate la televizoarele LCD LED apar neclaritati in momentul in care pe ecran apare o imagine in miscare, acest efect este cunoscut si ca motion blur. Pentru a rezolva aceasta problema companiile producatoare de televizoare au introdus acesti hertzi virtuali pentru a avea o imagine mai clara si mai fluida. Practic, cu cat aveti o rata de refresh mai mare cu atat imaginile in miscare vor fi mai clare, mai fluide.

Rata de refresh are o importanta foarte mare mai ales la televizoarele 3D cu tehnologie activa, deoarece, in momentul in care modul 3D este activ, ecranul se imparte in 2, cate o parte pentru fiecare ochi, astfel si rata de refresh se imparte la doi. Exemplu: Un televizor 3D cu 600Hz, in modul 3D va avea 300Hz pentru fiecare ochi. In momentul in care achizitionati un televizor 3D Activ este necesar sa aveti un minimum de 400Hz pentru a avea o fluiditate cat de cat buna a imaginilor.

Un lucru pe care personal l-am observat dar despre care inca nu am gasti informatii testate, cu cat diagonala televizorului creste cu atat este nevoie de o rata de refresh mai mare. Exemplu: Pentru un televizor de 102 centimetri 2D sunt suficienti 200Hz, totusi, la o diagonala de 150 centimetri cu aceasi rata de refresh apare efectul de motion blur. Recomand ca incepand cu diagonala de 50" (127 cm) televizorul sa aibe minim 400Hz in modul 2D.

Trebuie sa mai stiti ca diferenta de la 100Hz la 200Hz pe aceasi diagonala de multe ori este insesizabila, deasemenea si diferenta dintre 400Hz si 600Hz este insesizabila pe aceasi diagonala. Un alt lucru de stiut este faptul ca televiziunea din tara noastra transimt pe o frecventa de maxim 50-60Hz.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu