duminică, 14 februarie 2016

Telefon Sony Xperia Z5 Premium – Primul telefon 4K


Sony Xperia Z5 Premium Gold
Sony a facut de data aceasta ce nu a facut nimeni inaintea sa, un telefon cu rezolutie 4K.

Nu este un secret ca divizia de telefoane mobile a Sony se chinuie in piata actuala a telefoanelor, dar noua serie Xperia Z5 este un pas inainte, in special datorita Z5 Premium. 

Este cel mai mare membru al familiei Z5, cu un ecran de 5.5-inch, fiind prima oara cand Sony depaseste pragul celor 5.2-inchi de la Xperia Z Ultra incoace, Acela avand un impresionant ecran de 6.4-inchi. 

In privinta designului, Sony au o filozofie a lor si o respecta indiferent de modelul telefonului, facand mici modificari intre generatii. 

Modificarea cea mai notabila de la Z5 Compact si Z5 este sticla pusa pe spate care este mata, Sony alegand sa mearga pe varianta sticlei transparente la Z5 Premium.

O alta diferenta fata de fratii sai este marginea de aluminiu care are un finisaj lucios. Acesta, impreuna cu sticla spate transparenta, ofera telefonului senzatia ca este premium nu doar cu numele.

Plasamentul butoanelor este acelasi ca la Z5, butonul de pornire care include si cititorul de amprenta este situat la mijlocul telefonului, sub acesta se afla butoanele de volum, ultimul buton fiind cel dedicate pentru camera. Asemenea celorlalte telefoane din gama Z5, si Z5 Premium are aceleasi slot-uri si porturi, respectiv un slot microSD si un slot nano SIM, plus portul microUSB care a fost mutat in partea de jos a telefonului. 

Culorile disponibile sunt argintiu, negru si gold. 

Culori Sony Xperia Z5 Premium - Auriu, Negru, Argintiu
Principala trasatura a telefonului este ecranul superb, cu o rezolutie de 2160 x 3840 pixeli la 5.5-inch, ceea ce ii confera o densitate de 806ppi. Multi oameni sunt impresionati de calitatea ecranului pus pe Galaxy S6, iar acela are “doar” 571ppi. 

Desi calitatea ecranului este uluitoare, in termini practici nu ofera mai mult ca si concurenta. Domeniul in care Z5 Premium straluceste este cel al realitatii virtuale, in special cand vine vorba de casti in care telefonul poate fi montat. 

Din punct de vedere al componentelor, ele sunt acelesi folosite si la celelalte 2 telefoane din gama Xperia Z5, respectiv procesor Qualcomm Snapdragon 810, GPU Adreno 430, 3GB RAM, 32GB spatiu de stocare interna, camera principala de 23 MP si cea secundara de 5.1 MP. 

Interfata este cea specifica Sony, care nu deviaza foarte mult de la designul Android-ului stoc. Cei obisnuiti cu versiunea stoc a Android-ului se vor acomoda repede cu modificarile aduse de Sony acestuia. Telefonul vine cu bloat-ware instalat, bloat-ware de care se poate scapa doar prin root, dar acesta nu este nici exagerat si nici nefolositor. 

Camera principala este cea prezenta pe toata linia Z5, cea de 23 MP care realizeaza poze superbe, cu o claritate si calitate impresionanta pentru un telefon, nefiind un mod mai bun si mai placut de a-ti admira pozele decat pe superbul ecran 4K. 

Bateria este mai mare fata de cea de pe Z5, avand 3430 mAh, capacitatea marita fiind necesara pentru a permite folosirea telefonului o zi intreaga. Totusi, daca aveti nevoie de energie in plus, telefonul este inzestrat cu tehnologia Quick Charge 2.0 care permite incarcarea a 60% din capacitatea bateriei in 30 de minute. 

Cu toate acestea, o “smecherie” facuta de Sony pentru a prelungi durata de viata a bateriei este faptul ca in majoritatea timpului, ecranul ruleaza la rezolutie FullHD. Pentru a beneficia de toti pixeli, este necesara vizualizarea de filmulete la rezolutie 4K. Xperia Z5 Premium, asemeni fratelui mai mic, Xperia Z5 Compact, nu are concurenta in categoria sa, in principal datorita faptului ca a creat o noua categorie, aceea a telefoanelor 4K. 

Xperia Z5 Premium
In prezent, tehnologia display-ului este usor mai avansata fata de cea a procesoarelor si a procesoarelor grafice, problema de care s-a lovit si LG cand a lansat LG G3, primul telefon cu ecran 2K, problema care mai mult ca sigur va fi rezolvata cu lansarea urmatoarei generatii de telefoane.

4 comentarii: